Samothraki (GR) 2017



Discutia cu insula Samothraki a pornit in ianuarie la un pahar cu ocazia primei noastre intalniri din an, la VstromSki, cand iarna era in toi si cand visam la caldura si la motocicletele noastre dragi. Pt. majoritatea dintre noi era o destinatie absolut noua, exotica, iar pentru mine si prima iesire cu ocazia 1 mai dupa multi, multi ani. Despre Samothraki recunosc ca nu stiam prea multe si initial esti tentat sa faci o comparatie cu insula Thassos, pe care am explorat-o acum cativa ani tot cu motorul. Insa Samothraki este total diferita, mai mica – doar 178 km patrati, mult mai putin comerciala, mai salbatica, mai greu accesibila si cu o infrastructura nu tocmai pusa la punct. Ingrediente perfecte pentru genul nostru de aventura motorizata.

Insa cu o saptamana inainte de plecare se intoarce putin din drum iarna, in toata splendoarea ei, cu temperaturi putin peste 0 grade in toata tara si zapada din belsug. Stam cu ochii pe site-urile meteo si fara sa vrem ne imprietenim bine de tot cu Busu de la Pro TV. Din fericire vremea se indreapta si in ajunul plecarii avem parte de mult, mult soare si o vreme perfecta pentru motociclit, vreme care urma sa ne insoteasca neschimbata pe toata perioada calatoriei.





Unii dintre noi ne strangem in Giurgiu, unde incepem meniul de peste, ca o mica pregatire pt. ce urma sa vina in Grecia, la o terasa cocheta din port, cu gazda noastra – IL PADRE. Altii vin direct in Alexandroupoli si ne regrupam chiar inainte de imbarcarea pe Ferry, chiuind de bucurie in casti ca niste copii. Trecerea cu vaporul dureaza putin peste 2 ore, timp destul pt. a degusta cate putin din sticlutele colorate aduse de noi de acasa, unele dintre ele fiind chiar botezate – Varu, Denisa…

Debarcam pe insula, nu inainte sa turam cu placere motoarele cand parasim burta vaporului, iar zgomotul tobelor ne asigura o iesire rapida din port. Pe ultimele raze de lumina ne indreptam spre cazare pe un frumos drum ce serpuieste pe malul marii, cu briza ce ne intra prin casti si ne iese direct prin suflete. Cazarea noastra pe timpul celor 3 zile este Mariva Bungalows, in partea de nord a insulei, o locatie curata, cu multa vegetatie in jur si umezeala in camera. Micul dejun destul de spartan si cafeaua groaznica incluse in pret au compensat cu un proprietar foarte simpatic, care ne-a dat multe sfaturi utile. 













Prima zi plina in Samothraki o petrecem tot calare, batand insula in lung si-n lat pe drumuri superbe de coasta, iar prima oprire o facem in partea de vest la o plaja cu nisip negru (Plaja Kipos). Timizi ne imbarbatam reciproc si intram in apa rece din aceasta perioada a anului, exceptie facand Gospo, pe care cu greu il mai scoatem din apa, de parca ar fi avut doua randuri de piele, sau una dar mult mai groasa. Spre pranz indreptam rotile spre un sat din munti recunoscut pentru carnea de capra la protap si nu ne e greu deloc sa gasim dupa miros taverna cu pricina (Taverna O’ Vrahos). Aici carnea se comanda la kilogram, nu la portie, deci e de prisos sa va mai spun ce greutate in plus sunt nevoite sa care motocicletele noastre dupa ce ne ridicam de la masa. Siesta ne-o facem in sudul insulei, pe o alta plaja pustie in aceasta perioada a anului (Pahia Ammos), intr-un mic golfulet. Ajungem aici pe un mixt interesant de drumuri inguste ON/OFF si nu tocmai grozave ca si suprafata, insa perfecte pentru Enduro-Touringurile noastre. Patronul terasei de pe plaja, luat putin prin surprindere de o gasca asa de mare de bikeri, se pune sa ne faca niste Frape-uri delicioase, pe care le savuram relaxati, motaind pe sezlonguri.
























A doua zi avem in program sa vedem celebrele cascade din creierul muntilor. Plecam toti in drumetie, insa cand urcarea incepe sa devina mai serioasa, rand pe rand grupul devine tot mai mic, in final ramanand doar trei care urca pana la capat. Dupa aproape 2 ore jumate ajungem si la ultima cascada din munti, insa de departe cea mai frumoasa, apa avand o cadere de aproximativ 40 de metrii si formand jos sub picioarele noastre o piscina naturala cu apa turcoaz, din pacate greu accesibila pentru o baie. Ne multumim sa stam cateva minute, fiecare cu gandurile lui si doar clickul aparatelor foto mai sparg tacerea din jur. Dupa inca 1 ora jumate de coborare, ajungem la baza cu picioare tremurande si ace in plamani, unde suntem asteptati de restul grupului la un gratar pe malul marii, cu fructe de mare si udat cu multa bere locala greceasca. Show-ul devine apoteotic cand in scena intra un localnic, fost motociclist si el, care ne arata mandru degetul taiat pe vremuri de la un ambreiaj, pe care-l botezam Dorel si care ne arata niste secrete privind prepararea tentaculelor de caracatita pe gratar, iar la final incearca sa ne vanda niste alge speciale de mare, asa cum numai pe faleza din Amsterdam mai gasesti. Asta a fost momentul cand ne-am retras timizi pe terasa hotelului nostru si am continuat cu seara dansanta, multumita boxelor portabile si telefoanelor mobile. A fost epic, de departe cea mai frumoasa seara petrecuta pe insula, dovada fiind toate sticlele goale, dezbracate si abandonate de pe mese.





















In ultima zi ne plimbam pe stradutele cochete ale capitalei Chora, cu ochii dupa suveniruri locale, apoi decidem sa mai bifam o atractie a insulei, o interesanta bisericuta alb-albastra din varful unei stanci (Panagia Krimniotissa), cu o la fel de frumoasa poveste a icoanei Fecioarei Maria. Legenda spune ca Preotul din Samothraki a pus icoana in biserica, numai ca in fiecare dimineata aceasta disparea de acolo si aparea pe o stanca. Ca atare, localnicii au inteles dorinta Fecioarei si au construit pe acel varf o capela. Drumul pana acolo este in stare buna, se poate face atat cu masina, cat si cu motocicleta, insa cativa dintre noi am decis sa-l facem pe jos, in timp ce altii au ramas jos la plaja.


















 



O ultima masa de peste in port, cu vedere la Ferryboat-ul care se pregatea sa ne duca inapoi pe continent, iar apoi sus pe punte dam “save” pe retina ultimelor raze de soare de Samothraki care dispare si el in mare, urmand sa incalzeasca alti norocosi din alta parte de lume.

Acesta a fost weekend-ul nostru prelungit, cu prieteni minunati, intr-un colt de Rai, care-ti lasa o stare de beatitudine in suflet, stare ce va persista cu siguranta multa vreme dupa ce fiecare s-a intors in lumea lui, iar zgomotul motoarelor s-a pierdut in intunericul garajelor.....pana data viitoare....












HELLAS KALIMERA!!
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu